Saturday, 5 December 2015
Sejat selasih
perlahan-lahan,
Selasih ini
direndam sepetang,
Berhajat kasih
tertahan-tahan,
Entri terkini
bertema perayaan.
KOTOBIAN TADAU TAGAZO DO KAAMATAN !
Ni la ayat paling femes orang Sabah
selalu cakap kalau tiba penghujung bulan Mei. Ayat ni sebenarnya lebih kurang
ucapan sempena sambutan Kaamatan . Okay , sekarang saya nak cerita pasal Pesta
Kaamatan ! Baca betul-betul tau J
LAGENDA
PESTA KAAMATAN
Pesta Kaamatan atau di dalam bahasa Kadazan “Magavau” ini
merupakan upacara perayaan khas untuk menghormati “Bambazon” iaitu semangat
padi. Perayaan ini adalah amalan secara tradisi kaum kadazan dusun sejak zaman
berzaman. Perayaan “Magavau”ini biasanya diadakan selepas selesai menuai padi.
Pesta Kaamatan yang kita rayakan dewasa ini telah diluluskan oleh Majlis
Undangan Kerajaan Koloni sebagai Cuti Umum sejak tahun 1960 lagi. Beliau yang
bertanggungjawab untuk mengusulkan agar Pesta Kaamatan ini diisytiharkan
sebagai Cuti Umum ialah Allahyarham YAB
Tun Haji Mohamed Fuad]Stephens, bekas Ketua Menteri Sabah yang pertama.
ASAL
USUL PESTA KAAMATAN
Menurut cerita lisan, Kinorohingan ( Tuhan ) dan isterinya
Suminundu mempunyai seorang anak perempuan yang bernama Huminodun. Untuk
menyelamatkan orang-orang Kadazandusun daripada kebuluran kerana tidak
mempunyai makanan yang mencukupi, maka Kinorohingan terpaksa mengorbankan anak
kesayangan mereka Huminodun. Huminodun dikorbankan dan mayatnya disemadi
menurut istiadat selengkapnya. Kononnya, mayat Huminodun itu telah mengeluarkan
berjenis-jenis benih tumbuhan yang menjadi makanan utama kepada kita sekarang.
Salah satu benih tumbuhan itu ialah padi. Oleh kerana sebahagian daripada mayat
Huminodun itu mengeluarkan benih padi, maka wujudlah kepercayaan bahawa padi
itu mempunyai semangat yang diberi nama "Bambarayon".
Bermula daripada kejadian tersebut orang-orang Kadazan Dusun
memulakan upacara Pesta Kaamatan, juga dikenali sebagai KOKOTUAN ( Pesta Menuai
) seperti yang dirayakan sejak awal sehingga kini. Perayaan seumpama ini
mengharapkan agar rezeki yang akan datang bertambah baik dan lumayan. Upacara
penghormatan terhadap semangat padi yakni padi-padi yang selesai dituai dan
telah selamat dimasukkan ke dalam ketawai ( Tangkob ) iaitu bekas tempat
menyimpan padi. Selain itu, perayaan Pesta Kaamatan ini juga mengingatkan kaum
itu mengenai asal-usul serta pencipta mereka - Kinorohingan, yang sanggup
mengorbankan anak kesayangannya - Humindoun untuk menyalamatkan mereka daripada
mati kebuluran.
AKTIVIT
KETIKA PESTA KAAMATAN
Tarian
Sumazau
Ilham tarian Sumazau ini adalah daripada corak penerbangan
burung helang yang disaksikan petani-petani yang berehat di sawah sewaktu musim
menuai. Setiap penari yang menjayakan tarian ini hendaklah bergerak beberapa
sentimenter saja daripada penari lain tanpa bersentuhan. Tarian ini ditarikan
oleh kaum petani terdiri daripada lelaki dan perempuan dengan memakai pakaian
tradisional mereka. Tarian ini dimainkan dengan iringan paluan gong, biasanya 6
buah gong yang berbagai ukuran dan satu gendang dengan rentak yang khusus.
Tempoh dan rentak pukulan gong Sumazau adalah berbeza-beza mengikut daerah dan
desa.
Unduk
Ngadau
Unduk Ngadau merujuk kepada semangat Huminodun. Unduk Ngadau
berasal dari perkataan “runduk tadau”, yang bermakna “gadis yang dimahkotakan
sinaran cahaya matahari”. Dikatakan, selepas Huminodun dikorbankan oleh
Kinoingan, selepas tujuh hari Unduk Ngadau muncul dari kakanan dan dipercayai
sebagai jelmaan semangat Huminodun. Unduk Ngadau juga dikatakan sebagai orang
yang pertama mengajar Bobohizan mentera yang diamalkan sehingga sekarang. Semenjak
itu perkataan Unduk Ngadau digunakan bagi melambangkan kecantikan dan kebaikan
budi bahasa Huminodun. Pertandingan ratu cantik Unduk Ngadau akan diadakan pada
perayaan Tadau Kaamatan.
MAKANAN
TRADISONAL SEMASA PESTA KAAMATAN
Antara hidangan popular semasa perayaan ini ialah meminum
tapai atau "Kinomol", iaitu sejenis arak tradisional. Tapai merupakan
minuman tradisi mereka, diperbuat sama ada daripada beras (nasi) atau ubi kayu.
Nasi akan diperam di dalam sebuah tempayan besar atau "tajau" selama
seminggu, atau ubi kayu diperam selama dua hingga tiga minggu. Biasanya tapai
dicampur dengan ragi untuk mempercepatkan proses "memberi rasa"
kepada tapai tersebut.
.
Lagu Pesta Kaamatan
Kasaakazan Do
Bambaazon Misompuru
Id Koubasanan
Toun haid
tumahib Osodu noi koniab , Gontob
tanong di aki,
Au opiumanan Natalup no i ralan,
Nantadon tulun tokou,
Toun vagu noikot no gontob Upus nu om upus ku, Koubasan
gulu-gulu,
Tadau kalamazan Orubat au poinsurat tungkusan sinakagon
Chorus:- Chorus:-
Kotobian do
Toun Vagu Tobpinai kanou pogi,
Doid songovian Mi-iso id koubasanan
Ada tokou pogivovogu Mogiampun-ampun tokou
Ondomo
kovosian tumabi toiso-iso
Kanou no
manaandak Mohoing dazanak Misompuru id
koubasanan
Tadau tagazo do Kaamatan
Kinasakazan Bambaazon
Chorus:-
Kotobian om kounsikaan Tadau do kaamatan, tadau do koubasanan,
Hasa
sopiampun Pogirot piombolutan, tukad do ingkokoton,
Miiso doid kasanangan Soira po wagu tokou mamasi
koubasanan,
Ingkaa
daa tikid toun Miobpinai toiso-iso, iso rikoton tokou.
KENALI PENULIS-PENULIS
BLOG INI TELAH DI CORET OLEH PELAJAR-PELAJAR KOMUNIKASI MEDIA BARU UNIMAP SESI 2015/2016. ANTARA YANG MENJADI PENULIS ADALAH AMIN,AFIFAH,ANA,SYAFIKA, ZURA,FIT NISA, DAN HUSSIEN.
TENTANG BLOG
"BLOG KAMI MEMAPARKAN KECANTIKAN DAN KEINDAHAN PERAYAAN DI MALAYSIA YANG TERDIRI DARIPADA MASYARAKAT MAJMUK YANG BERBILANG KAUM DAN BANGSA"
CAPAIAN BLOG
Powered by Blogger.
MALAYSIAKU SEHATI SEJIWA
Copyright ©
SAMBUTAN PERAYAAN DI MALAYSIA | Powered by Blogger
Design by Flythemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
0 comments:
Post a Comment